5 rzeczy, które powinny znaleźć się w Twoim wyposażeniu kuchni
Niektórzy twierdzą, że kuchnia jest sercem domu. W pomieszczeniu tym spędza się bardzo dużo czasu i wykonuje najwięcej czynności. Dlatego jego wyposażenie powinno jak najbardziej funkcjonalne i kompletne. Poza meblami i sprzętami AGD w kuchni powinny znajdować się przedmioty użytku codziennego, takie jak garnki, talerze czy sztućce. Poznaj listę pięciu rzeczy, które musisz mieć w swojej kuchni.
Zastawa stołowa
Niezależnie od tego, ile osób znajduje się w Twoim gospodarstwie domowym, w wyposażeniu kuchni nie może zabraknąć żadnego elementu zastawy stołowej. Najlepiej jest kupić ich o kilka sztuk więcej, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy pojawią się goście. Klienci najchętniej wybierają serwisy obiadowe dla 12 osób. Dzięki temu mają pewność, że podczas wizyty nie zabraknie żadnego elementu a w razie rozbicia jednego, można go zastąpić innym. Serwisy obiadowe przeważnie składają się z następujących części:
- talerze płytkie,
- talerze głębokie,
- filiżanki,
- podstawki do filiżanek,
- waza na zupę,
- sosjerka,
- cukiernica,
- dzbanek,
- dzbanuszek na mleko.
Poza serwisem odpowiednio dobranym pod względem wzoru i kolorystyki należy wyposażyć kuchnię w sztućce. Te elementy również powinny ze sobą współgrać. Najlepiej, jeśli każda z części należy do jednego zestawu. Podstawowe sztućce, które powinny znaleźć się w kuchennej szufladzie to duże i małe łyżki, widelce, nożyki.
Aby móc w pełni wykorzystać kuchnię i móc swobodnie w niej przygotowywać potrawy, trzeba zadbać o zakup noży kuchennych. Zestawy proponowane przez firmę Porcelana24 zawierają noże uniwersalne, szefa kuchni, masarskie, do warzyw oraz blok do ostrzenia.
Jak dobrać garnki do gotowania?
Wyposażenie kuchni powinno składać się także z odpowiednich garnków do gotowania. Powinno się je dobierać w zależności od tego, jak dużo czasu domownicy poświęcają na samodzielne przygotowywanie potraw. Jeśli rodzina składa się z kilku osób, które najczęściej jedzą posiłki w domu, kuchnię trzeba wyposażyć w garnki o dużej pojemności. Komplety zawierają zwykle naczynia ze stali nierdzewnej, emaliowane oraz z powłoką ceramiczną. W ich skład wchodzą garnki o pojemności od pół do nawet kilkunastu litrów.
Podstawowym elementem wyposażenia kuchni, którego używa się najczęściej, jest patelnia. Jej rodzaj również powinien być dobrany pod względem częstotliwości użytkowania. Klienci najczęściej wybierają patelnię z nieprzywierającą powłoką. Takie naczynie zapewnia szybkie i wygodne przygotowywanie posiłków. Ważne jest też, aby rączka patelni nie nagrzewała się pod wpływem wysokiej temperatury.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana